Guide: Gør din enhed klar til salg

Når man sælger sin brugte mobil, tablet eller computer er det en god idé, at gøre den så klar til en ny bruger som muligt. Dette er ikke blot godt for den købende part, men det sikre også at man får fjernet data som numre, billeder, koder eller andet fra systemet og derved minimere chancen for misbrug fremover.

I nogle tilfælde er det ikke alle trin du ønsker at gennemgå. Nogle af handlingerne leder til samme resultat, men på hver sin måde. Derfor kan det godt være nemmere fx at gendanne fabriksindstillinger, men ikke den optimale løsning i situationen.

På en computer er det nok med en grundig formatering af harddisken og evt installation af et styresystem. Så nemt er det dog ikke helt, når det kommer til mobile enheder som telefoner og tablets.

 

Backup og sletning af data

Inden man sælger sin brugte mobil eller tablet, så bør man som det første sikre sig backup af billeder, video, musik, og kontakter. På den måde har du al din data klar til at overføre til en ny mobiltelefon eller tablet.

På Apple produkter kan du bruge iTunes og iCloud til at tage backup. Er det en Android enhed du skal have backup af, så er det din Google Account, der håndterer din backup. Når din backup er færdig, så check endelig dato for den sidste backup der er tilgængelig, blot for at være sikker på, at det er den du lige har lavet.

Efter din backup er lavet, så kan du med god samvittighed logge din enhed ud af din backup service (iTunes, iCloud, Google Account). Det sikre, at enheden ikke længere har adgang til den gemte data og derfor er ude af stand til at tilgå din backup.

Nu kan du vælge at gendanne enhedens fabriksindstillinger, eller du kan slette apps og data manuelt. Normalt vil man slettet alt data på enheden ved et salg, men i nogle tilfælde kan andet være tilfældet - alt efter, hvem der skal overtage den. Vi anbefaler selvfølgelig altid at fjerne alt data fra din enhed.

Du kan se om alt er fjernet fra enheden, hvis du sætter den til din computer for at se om alt personligt er væk. Det er også en god idé lige at gennemgå billedarkiv, kontakter, beskeder osv. på selve enheden. Det er umuligt, at være for sikker med ting som dette.

OBS - alt efter model, kan der være et SD kort i din mobil, der skal fjernes eller slettes efter backup.

 

Gennemgå enhed inden salg

Man kan godt føle sig lidt paranoid, når man skal sælge en enhed - selv efter gendannelse til fabriksindstillinger. Derfor er der nogle ting, som man lige hurtigt kan rende igennem, hvis man vil have personlig vished om, at det hele er som det bør være. I langt de fleste tilfælde vil alt dog være slettet, men som sagt vil man gerne sikre sig inden en ny person få enheden i hænderne. Herunder har vi lavet en kort liste med den mest vigtige ting, som man bør gennemgå inden salget af sin mobil eller tablet.

 

Log ud af apps og services

Normalt vil dette være gjort ved gendannelse af fabriksindstillinger, da det betyder man sletter 'tilføjet data' som fx billeder, musik, kontakter og indtastede login info.

Dog kan det være meget rart lige at være helt sikker, hvis man ikke tør tage chancer. Check dine indstillinger mht login på iCloud, iTunes og Google Account. Har din mobil nogle sociale apps som standard (Twitter, Instagram, Facebook, Google+ m.m.), så se om de alle er fri for login info til dine konti.

 

Fjern enheden fra services

Nogle services kan dele indhold eller anden info til flere enheder. Her er det vigtigt, at du får deaktiveret deling til den enhed du er ved at sælge. Der kan være tale om ting som musik deling via iTunes eller Google Play, hvor du så skal fjerne enheden fra listen over enheder, der kan tilgå dit musik og andre køb.

Også services som fx iCloud kan have flere enheder tilføjet. så her skal du også ind og deaktivere enheden. I bunden af denne side fuinder du en mini-guide til, at fjerne en enhed fra iCloud.

 

Slet personlige wifi netværk

Gå ind under trådløse netværk og slet alle gemte netværk. Personlige wifi netværk er nemme at udnytte, så dette er et vigtigt punkt for egen sikkerhed. Din arbejdsgiver vil helt sikkert også blive glad for denne beslutning, hvis du har et wifi du er forbundet til, når du er på job.

 

Parring med andre enheder

Har din enhed været parret med andre enheder som fx et headset eller smart watch, så vil det også være godt lige at checke, at de ikke længere har mulighed for kommunikation mellem dem.

 

Slå aktiveringslås fra

Husk altid at slå din personlige kode fra, inden du sælger din enhed. På den måde kan den nye ejer bruge enheden fra starten uden problemer.

Det kræves, at din aktiveringslås er frakoblet din enhed inden et salg af din Apple enhed. Er du i tvivl om din iPhone eller iPad er låst, så klik her og slå den op på enhedens IMEI nummer.

 

Ændring af registrering

Har du registreret din enhed på producentens hjemmeside, så vil det været godt for både dig og ny ejer, at ændre/slette denne registrering. Nogle producenter tillader, at man kan omregistrere produktet direkte på hjemmesiden. Andre kræver at der tages kontakt til deres support. Det er for ny ejer altid rart, at kunne registrere sig hos producenter - især med produkter, der stadig er indenfor garantien.

 

Følgende mini guide til iCloud kan være nyttig, hvis det er et Apple produkt du skal sælge.

iCloud lås ved Apple

Apple har heldigvis af sikkerhedsmæssige årsager sat en lås på deres iPhone og andre enheder som iPad, iMac og MacBooks. Derfor er det afgørende ved et opkøb, at telefonen ikke er låst med Find my iPhone, som er en sikkerhedsfunktion, der er installeret på Apples enheder. En iPhone kan således være spærret med ”Find my iPhone”. Dette kan nemt og enkelt deaktiveres, og vil være nødvendigt for at sælge din iPhone til CC-Trading.

Hvis din iCloud konto er blevet glemt, kan denne genaktiveres eller nulstilles gennem Apples kundeservice. Dette kræver dog, at du er i besiddelse af en kopi af købskvitteringen. Apple kan kontaktes direkte på telefon 70102007. Alternativt kan vi foretage håndteringen heraf mod et betalingsgebyr på kr. 299. Vores behandlingstid kan desværre være op til 10 hverdage.

En bruger kan selv slå Find my iPhone fra ved at gøre følgende:

• Enheden bør være slukket.

• Login ind på iCloud.com med dit Apple id

• Tryk på Find my iPhone/Find my iPad

• Klik herefter på "Alle enheder”, og vælg efterfølgende den enhed, der skal fjernes.

• Tryk på krydset ud fra enheden og fjern denne fra kontoen.

• Tryk IKKE slet iPhone eller iPad, da dette blot vil spærre enheden.

Du kan slå din iPhone, iPad eller anden enhed op til www.icloud.com/activationlock ved at indtaste serienummeret på din Apple enhed. På Apples iPhones står IMEI-nummeret typisk i bunden på bagsiden af telefonen, hvilket også gør sig gældende for iPads. Alternativt vil serienummeret ofte kunne aflæses på den indvendige side af SIM-kortholderen i telefonen eller iPad’en.Har du problemer med at frakoble din iCloud lås på din enhed, kan du eventuelt tage kontakt til vores kundeservice, der vil kunne guide dig telefonisk, på chat eller mail. Vi har ligeledes en guide til at frakoble Find my iPhone med grafiske visninger.

Slå Find my iPhone fra på din Apple enhed. Se vores vejledning til deaktivering af iPhone lås her